Подизање јаке породице

Бог је створио породице како бисмо могли пронаћи срећу, учити у окружењу пуном љубави и припремати се за вечни живот.

Пет начина да своју породицу усредсредите на Бога

Породице су велики део плана нашег Небеског Оца за нашу срећу. Подизање породице је неизмерно драгоцено, али може бити тешко, посебно у данашњем свету. Ваша деца ће морати да доносе теже одлуке него што сте ви у својим млађим годинама. Ево пет начина на које можете ојачати и заштитити породицу од лоших утицаја у свету.

1. Поучавајте добрим вредностима

У Причама Соломуновим пише: „Учи дете према путу којим ће ићи, па неће одступити од њега ни кад остари.” Ваша одговорност као родитеља је да поучите своју децу добрим вредностима и начелима. Поучите их о Богу и о томе колико их воли. Поучите их да буду искрени. Поучите их златном правилу – да се опходе према другима онако како би желели да се други опходе према њима.

Јасно дефинисане вредности помажу у усмеравању нечијег избора. Што су ваша деца старија, суочаваће се са тешким изазовима. Поучите их да се држе Божјих стандарда који се тичу секса, дроге, финансија, образовања и још много тога. Нећете моћи да покријете сваку ситуацију са којом ће се сусрести. Оно што можете учинити је да их научите шта је исправно и погрешно и да објасните да сваки избор, добар или лош, има последицу. У животу своје деце пажљиво слушајте када имају питања и постарајте се да знају да ћете их увек волети без обзира на све.

2. Молите се заједно као породица

Као што изрека каже: „Породица која се моли заједно, остаје заједно“ Породице које се заједно моле Бог благосиља већим миром, љубављу и складом у кући. Породична молитва је такође одличан начин да помогнете млађој деци да развију навику да се самостално моле. Згуснут распоред може отежати одржавање породичне молитве, али исплати се. Покушајте да изаберете време када сте обично заједно, на пример време оброка или непосредно пре спавања.

Научите како да се молите  као породица
Упознајте мисионаре

3. Читајте Божју реч

Док у породици читате Света писма, призваћете Светог Духа у ваш дом. Приче из Библије и Мормонове књиге поучавају драгоценим лекцијама о вери и превазилажењу изазова. Иако су се те приче догодиле давно, и данас су важне. Помозите својој деци да разумеју да у Светим писмима могу пронаћи храброст, надахнуће и смернице.

Старешина Л. Том Пери, савремени апостол, рекао је: „Обећавам вам да ће свакодневна породична молитва и проучавање Светих писама унутар зидова вашег дома изградити сигурност и везу која ће обогатити ваше животе и припремити ваше породице за изазове данашњице и вечности која долази” („Back to Gospel Basics, Ensign, мај 1993, стр. 92).

Бог ће благословити вашу породицу када заједно читате Света писма.

4. Идите заједно у цркву

Породице имају користи и од духовног и од друштвеног аспекта цркве. У цркви ће ваша деца учити о Исусовим учењима и како да их примене у свом животу. Такође могу да стекну пријатеље који деле слична уверења и који могу бити добар утицај када се суоче са тешким одлукама и притиском вршњака. Црква помаже да се ојачају вредности научене код куће, као што су искреност и љубазност. То је посвећивање времена, али Бог нас благосиља кад присуствујемо.

Доведите своју породицу у Цркву
Пронађите цркву у својој близини

5. Проводите квалитетно време заједно

Свеци последњих дана одвајају једно вече недељно за своју породицу. Можда сте чули да га називају породично кућно вече. Те вечери проводе време заједно, уче Јеванђеље и забављају се. Породично кућно вече може се прилагодити узрасту ваше деце. Млађа деца могу уживати у певању, гледању кратког, узбудљивог видеа или извођењу библијских прича. Старија деца можда више воле формалну лекцију после које следе породичне активности као што су фудбал, филм или караоке.

Породица: Проглас свету

Године 1995, Црква Исуса Христа светаца последњих дана објавила је службено саопштење о важности породица. Документ описује одговорности очева и мајки и бави се кључним темама као што су брак, род, родитељство и пол. Прочитајте најважније у наставку:

Одломци из прогласа Породица: Проглас свету

Брак

„Брак између мушкарца и жене установљен jе од Бога.”

Вечне породице

„Божански план среће омогућава настављање породичних односа и након гроба.”

Пол

„Бог је заповедио да се свете моћи стварања живота могу користити само између мушкарца и жене коjи су законито венчани као муж и жена.”

Родитељство

„Родитељи имаjу свету дужност да своjу децу подижу у љубави и праведности, да им обезбеде материjалне и духовне потребе, и да их поучаваjу да се међусобно воле и служе jедни другима.”

Верност у браку

„Деца треба да се рађају у оквиру брачне заједнице и да буду подизана од стране оца и мајке који верно држе своје завете.”

Брачне обавезе

„Очеви и маjке дужни су да jедни другима помажу као равноправни партнери.”

Одговорност пред Богом

„Упозоравамо поjединце коjи крше завете чедности, коjи злостављаjу брачног друга или потомство, или коjи занемаруjу испуњавање своjих породичних одговорности, да ће се jедног дана наћи одговорнима пред Богом.”

Јачање породица

„Позивамо одговорне грађане и надлежна лица у владама широм света да потпомажу ове мере осмишљене ради подупирања и jачања породице као основне jединице друштва.”

Уобичајена питања

Људи имају пуно питања о „мормонима”, или тачније, члановима Цркве Исуса Христа светаца последњих дана. Кликните овде да бисте видели комплетну листу.